Csemniczky Zoltán - 70

a fémhuzal mesterének kiállítása a Jánossy Képtárban

 

 

2023. április 15-én nyílt meg és június 3-ig látogatható a Civitas Fortissima téri Jánossy Képtárban a kiváló képzőművész kiállítása.

Csemniczky Zoltán 1953. április 16-án, tehát a kiállítási megnyitót követő napon, 70 éve született, alkotásaiból, a több mint félszáz művéből látható anyag remek kitekintést nyújt művészetére.

 

A kiállításrendező Zolnyánszky Zsolt bevezető gondolatai után a kiállítást Földi Péter Kossuth-díjas festőművész, majd dr. Feledy Balázs művészeti író nyitották meg, gitáron közreműködött Szenográdi Noémi, valamint a Brillo Quartet vonósnégyes.

 

 

Földi Péter az alkotások lelki érzékenységére és egyetemességére utalt, Feledy Balázs összeurópai gondolkodóként, művészként jellemezte Csemniczkyt és építkező szobrászként, akinek alkotói eszköztára alapelemeként inkább a fémhuzal szót preferálja, mint túl köznapi drótot.

 

 

 

*

 

Csemniczky Zoltán Budapesten született, 1976-ban szerzett biológia-rajz szakos diplomát Szegeden, a Juhász Gyula Tanárképző Főiskolán. Ezt követően került Palócország fővárosába, de felmenői már régi balassagyarmati, nógrádi kötődésekkel rendelkeztek, hiszen a család a tatárjárásig a Zemche névre visszavezethető nemesi família.

 

Kezdetekben általános iskolában tanított, majd a művelődési központban helyezkedett el, ott, illetve a Horváth Endre Galériában, a Szerbtemplom Galériában sokszáz városi kiállítást szervezett, rendezett. 1979-ben alapító tagja volt a Komjáthy Jenő Irodalmi és Művészeti Társaságnak.

 

 

35 éven keresztül szervezője a Balassagyarmati Nyári tárlatnak, Képzőművészeti Szabadiskolája pedig a megye kiemelkedő alkotóműhelye volt. Számos egykori növendéke (Párkányi Raab Péter, Adorján Attila, Telek Balázs, ifj. Telek Zoltán, Sáros Miklós, Petró György) jelentős képzőművész alkotókká váltak.

 

Csemniczky Zoltán a tanári, kultúraterjesztői feladatai mellett kiemelkedő alkotóművészként lett közismert. A szobrászatban, a művészi kifejezésmódjában a drótot/fémhuzalt választva, az egyik legjelentősebb magyar alkotóvá vált, számtalan kiállításon vett részt műveivel, köztéri szobrai hazánkban több helyen, de más európai országokban is megtalálhatók.

 

Munkásságát számos díj, elismerés fémjelzi: Pro Urbe-, Derkovits-, Horváth Endre-díj, megyei Prima Primissima-, Madách-, Munkácsy-díjak, továbbá a Magyar Arany Érdemkereszt.

 

*

 

Dr. Feledy Balázs kiállításmegnyitó beszéde innen tekinthető meg.

 

 

2023. április

Összeállította: Nagy László

forrás: Zolnyánszky Zsolt kiállításvezetője

Zonda Tamás: Balassagyarmat jeles polgárai

fotók: facebook.com