TISZTELET A MESTERNEK

Száz éve született Farkas András rajztanár, festőművész

 

 

 

BACSÚR SÁNDOR 

(1935–2017)

 

Bacsúr Sándor Balassagyarmaton született, itt folytatta alap és középfokú tanulmányait. 1949-53 között tanult a Balassi Bálint Gimnáziumban. Nagy hatással volt rá a legendás tantestület, de kiváltképp Farkas András rajztanár, aki példaképe is lett.

 

Tanári képesítést az egri Tanárképző Főiskolán földrajz-rajztanári, majd technikatanári szakon szerzett. 1957-től a balassagyarmati Petőfi Sándor Általános Iskolában tanított. Itt indult el a városi rajzszakkör Farkas András vezetésével 1961-ben. Bacsúr tanár úr később az újonnan megnyitott Ifjúság úti Általános Iskolában tanított, majd 1969-79 között a Városi Tanács VB Művelődési Osztály vezetője volt. Ezt követően a Bajcsy-Zsilinszky úti Általános Iskola (ill. később Kiss Árpád Általános Iskola) igazgatóhelyettese, majd igazgatója lett. Időközben az ELTE bölcsészkarán előadó-tanári pedagógia szakos diplomát is szerzett és pedagógiai szaktanácsadó is volt.

 

Bacsúr Sándor igazi pedagógusként pályája évtizedei alatt mindig kiválóan megtalálta a hangot tanítványaival, tantárgyait pedig sikeresen szerettette meg diákjaival. Nem tartotta magát művésznek, de a tanári hivatás mellett a képzőművészet több területén folyamatosan alkotott, évekig rajzszakkört is vezetett. Nyaranként művésztelepeken végigjárta az országot. Alkotásainak témái a templomok, a várak, a nógrádi népviselet, szülővárosának városképei. Számos kiállításon jelent meg alkotásaival, amelyek akvarell, pasztell, olaj, linómetszés vagy tűzzománc technikával készültek. 1998-ban képzőművészeti tevékenységéért Horváth Endre-díjban részesült.

Nevéhez fűződik a 2002-ben megjelent, Képzőművészet Balassagyarmaton - Balassagyarmat a képzőművészetben c. album.

 

 

 

 

A zsinagóga vége

tűzzománc | 43 x 50 cm | 1997

 

 

 

Bacsúr

 

 

 

 

Nemzeti Iskola

kerámia | 45 x 60 cm | 1999

 

 

Régi Nemzeti Iskola

kerámia | 90 x 45 cm | 1999

 

 

 

 

Gyarmat, ahogy Le Dentu hadmérnök látta

tűzzománc | 70 x 35 cm | 1999

 

 

 

Szerkesztett önéletrajz

 

 

Nagy Angela 2020