TISZTELET A MESTERNEK

Száz éve született Farkas András rajztanár, festőművész

 

 

 

CSONKA GÁBOR

 

Farkas Andrással a balassagyarmati Balassi Bálint Gimnáziumban töltött középiskolai tanulmányaim során sajnos csak heti egy rajzórán találkoztam, és persze néha a szünetekben. Emberileg igen nagy hatást tett rám, mindig kedves és humoros volt. Szeretettel fordult felénk, igyekezett tanulóit dicsérni, ha a munkájukat nem lehetett, akkor is keresett valamit. Nem vette el a kedvemet az alkotástól akkor sem, ha nem sikerült túl jól a munkám.

Konkrét emlékem róla, hogy nagy becsben tartotta a kissé pufók női kezek szépségét.

„Vitézek, mi lehet ez széles föld felett szebb dolog az végeknél?” Ezt akkor mondta, mikor rajtakapott minket, hogy nagy erőkkel füstölögtünk.

 

*

 

 

1965. szeptember 8-án születtem Balassagyarmaton. Az Ifjúság útjai általános iskolában tanáraim: Lengyel Péter és Csemniczky Zoltán voltak. A Balassi Bálint Gimnáziumban Farkas András volt a tanárom.

 

Az egri tanárképző főiskolán (matematika-rajz szak) Dévényi János, Magyar István, Lóránt János, Oskóné Bódi Klára, Nagy Ernő voltak a mestereim. A kezdetektől a mai napig nagy hatással volt rám nővérem Csonka Erzsébet, aki jelenleg az egri Harlekin Bábszínház díszlet- és bábtervezője.

 

1989-től 2011-ig a cserhátsurányi általános iskolában tanítottam, s közben rajzoltam, festettem. Kedvenc technikáim: kerámia, olaj, akvarell, kréta.

 

Kiállítások: Cserhátsurány, Általános Iskola; Magyarnándor, Általános Iskola; Balassagyarmat: Kiss Árpád Általános Iskola, Leánykollégium (Ady Endre utca), Balassi Bálint Gimnázium, Madách Imre Városi Könyvtár, Szent Imre Gimnázium, Szabó Lőrinc Általános Iskola.

 

1997-ben számítástechnika tanári diplomát szereztem az ELTE-n.

2011-től a balassagyarmati Szent Imre Katolikus Általános Iskola és Gimnázium a munkahelyem. Közben egyetemi diplomát szereztem informatikából és legnagyobb óraszámban ezt tanítom.

Közel tíz év után újra tudok időt szakítani az alkotásra.

 

Csonka Gábor

rajztanár, informatikus

Horváth Endre-díjas festőművész

 

Balassagyarmat, 2020. április. 20.

 

 

 

 

Ablak

 

 

Ablak

olaj | 40x50 cm | 2002

 

 

 

Áron

 

 

Áron

akvarell | 64 x 45 cm | 2019

 

 

 

Malacka

 

 

Malacka

kréta | 30x40 cm | 2001

 

 

 

Szerkesztett önéletrajz

 

 

Nagy Angela 2020