TISZTELET A MESTERNEK

Száz éve született Farkas András rajztanár, festőművész

 

 

 

DEME RÓBERT

 

 

1963-ban születtem Balassagyarmaton.

Gyermek és ifjúkoromat egy kis faluban, Ipolyvecén töltöttem. Az Ipoly part és a táj iránti szeretetem innen ered. A mai napig meghatározó élmény az Ipoly part. Az Ipoly vize, az Ipoly füzesei, az Ipoly völgye minden évszakban nyújt számomra izgalmat és esztétikai örömöket.

Középiskolai tanulmányaimat Balassagyarmaton végeztem, a Balassi Bálint Gimnáziumban érettségiztem. Ez idő tájt Farkas András festőművész volt rám a legnagyobb hatással. A rajzolás, festés mesterfogásait itt tőle tanultam.

1985-ben Jászberényben szereztem rajz pedagógusi diplomát, s Telek Béla festőművész tanítványaként tovább tökéletesítettem a festői technikákat.

A főiskola elvégzése után visszakerültem szülőföldemre. Tanítottam Drégelypalánkon, a balassagyarmati Kiss Árpád Általános Iskolában, végeztem gyermek és ifjúságvédelmi munkát. Jelenleg az Igazságügyi Hivatal pártfogó felügyelőjeként dolgozom.

Szabadidőmben, ez főleg a hétvégéket jelenti, festek, és rajzolok. Tisztelettel próbálom ábrázolni az egyszerű embereket, gyönyörködtetve igyekszem megmutatni a női test szépségét, és alázatos hittel a corpust, a megfeszített Krisztus testét. Mindezeken túl pedig, a természetet, amelynek a szépsége egy életre rabul ejtett. A mai napig megfog a valóság, a természetes szépség, ami az emberi arcok sokféleségében, a tájak teremtette változatos formákban, a pipacsos mezőkben, az Ipoly parti csendben, és a Palócföld omladozó házaiban, életben tartott parasztportáiban rejtőzik. Ezeken kívül a legkülönfélébb képzőművészeti kultúrák is hatottak rám, a nagybányai törekvésektől kezdődően az olasz és francia látáskultúráig bezáróan.

A nagy elődökhöz hasonlóan én is az ember és a természet harmóniáját vallom, mert Mednyánszky László festőművészt idézve: „Testvérek vagyunk mindannyian, egyek vagyunk mindennel, ami létezik, és él.

 

Deme Róbert

rajztanár

 

Balassagyarmat, 2020. május 2.

 

 

Deme Róbert Téli tájak c. képsorozata itt tekinthető meg.

 

 

05 Nyári búzatábla

 

 

Nyári búzatábla

olaj, farost | 40 x 50 cm | 2016

 

 

 

yyerdeiűt

 

 

Erdei út

olaj, farost | 40 x 50 cm | 2015

 

 

 

 

 

Vörös Corpus | Önarckép a vecei keresztnél | Templomban

olaj, farost

  2008

 

 

 

Szerkesztett önéletrajz

 

 

Nagy Angela 2020