TISZTELET A MESTERNEK

Száz éve született Farkas András rajztanár, festőművész

 

 

 

ESZMÉNYI TÜNDE

(1949‒2019)

 

 

Balassagyarmaton született 1949. december 4-én Juhász Rozália és Eszményi József gyermekeként. Testvérei: Attila, Viki és Zsuzsi.

A tanítóképző gyakorló általános iskolájában tanulta a betűvetés, ahol a rajzot Farkas András tanította. A Bajcsy Zsilinszky Úti Általános Iskolában járt az 5-8. osztályba… a nyolcadikos bizonyítványa kitűnő!

A Pécsi Tanárképző Főiskolán, matematika-rajz szakon végzett 1972-ben, mint tanítónő. Aztán 10 évvel később, 1982-ben a Kossuth Lajos Tudományegyetem Természettudományi Karán matematika szakos középiskolai tanárként diplomázott.

A Petőfi iskolában tanított, de néhány év után munkát kapott a Szántó Kovács János Szakközépiskola és Gimnáziumban, ahová Ő maga is járt és ott érettségizett. Az intézményhez ‒ és hivatásához ‒ hűséges volt.

Matematika mellett rajzot és művészettörténetet tanított, elmondása szerint az tartotta benne az egyensúlyt, hogy e két tárgy ‒ reál és a humán ‒ egyaránt jelen van a hétköznapjaiban.

 

Farkas Andrást élete végéig mesterének tartotta. 

 

Dolgozott pedagógusként, érettségi elnökként, volt igazgatóhelyettes, de rengeteg gyereket korrepetált matematikából, készített fel sikeresen felvételire, érettségire, pótvizsgára…

Többször kapott oklevelet kiemelkedő tehetséggondozó munkájáért. Kapott emlékjelvényt a közoktatásban végzett eredményes és kitartó munkájáért. 1986-ban Művelődési Miniszteri dicséretben részesült.

 

2019. szeptember 7-én 19.18 perckor hunyt el fia mellett. Béke volt lelkében, nyugalom a szívében, így búcsúzott el a világtól.

 

*

 

Amikor feleszméltem, Anyu könyvespolcai tele voltak képzőművészetről szóló könyvekkel. Nem is csoda, mert rengeteget utazott a diákjaival ‒ viszonylag hamar engem is vitt magával ‒, és ha bementünk egy múzeumba (aminek kisfiúként kicsit sem örültem… inkább fürödtem volna szökőkutakban, vagy etettem volna galambokat a téren), biztosan vett valamit. Óriási, vaskos köteteket, csodálatos, színes képekkel az Ermitázsból, a drezdai City Museum-ból, vagy éppen a budapesti Műcsarnokból.

 

Van Gogh, Repin, Monet képeit rejtő könyvek között ott voltak Farkas András grafikái is. Amikor beszélgettünk róluk ‒ és tényleg előfordult, hogy ilyen-olyan okból előkerültek ezek a könyvek... pl. a tér-, vagy emberábrázolás kapcsán ‒, Anyu olyan természetességgel emlegette a mesterét, mint a világ bármely nagy klasszikusait.

 

Később, már felnőtt fejjel eszméltem rá, hogy Farkas András nincs ott a világ nagy múzeumaiban. De azt tudom, hogy Eszményi Tünde életében a nagy művészek között szerepelt a neve.

 

Lombos Márton

 

Budapest, 2020. szeptember 25.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nagy Angela 2020