TISZTELET A MESTERNEK

Száz éve született Farkas András rajztanár, festőművész

 

 

 

LAKATOS LÁSZLÓ

 

Egy barátja által, húszéves korában ismerkedett meg Farkas András tanár úrral, aki tanítványává fogadta, évekig járhatott hozzá. A mester, akit nagyra becsült és példaképként tisztelt, nagy hatást gyakorolt rá úgy a témaválasztás, mind a művészi látásmód terén.

 

 

 

 

 

Lakatos László:

Farkas András arcképe

(1982)

 

 

 

 

Lakatos László:

Ars poetica

Az idő magába zár,

Kor hozzá a foglalat,

Benne az ékkő

Legyél Te magad!

 

Lakatos László 2006-ban átvehette Balassagyarmat város művészeti díját, a Horváth Endre-díjat szellemi értékeink gazdagítása, gyarapítása érdekében kifejtett alkotótevékenységének elismeréseként.

 

*

 

 

Lakatos László 1959. október 12-én született Balassagyarmaton. Gyermekkorát és felnőtt éveinek jelentős részét Csesztvén töltötte, ahol olyan emlékeket és élményeket szerzett, melyek később munkásságát is meghatározták. Általános iskolai tanulmányait Szügyben végezte, majd a Szondi György szakmunkásképző befejezése után Balassagyarmaton, az Ipoly Bútorgyárban helyezkedett el, ahol huszonöt évig asztalosként dolgozott.

Lakatos László képeinek tárgya elsősorban a természet, a táj, a hegyek, a beomlott, roskatag házak, az egyszerű falusi emberek világa. Alkotásaiban a lírai realizmus megvalósítására törekszik. Művei közérthetőek, derűs nyugalmat, harmóniát árasztanak. Vonalvezetése könnyed, kifejezési módja tiszta, egyszerű. Technikai eszközrendszere a tollrajz nemes egyszerűségétől a rézkarcon, a diópácon, a linómetszeten, az akvarellen át az olaj alkalmazásáig terjed, s ez utóbbi áll hozzá a legközelebb. Első tárlata 1989-ben volt Érsekvadkerten, még abban az évben Szügyben és Csesztvén is bemutatkozott alkotásaival. Egyéni kiállítása volt többek között Szécsényben, Salgótarjánban, Szegeden, és számos alkalommal Balassagyarmaton. Rendszeresen megjelenik munkáival a szécsényi Őszi és a balassagyarmati Nyári Tárlaton.

 

 

 

 

 

Édesanyám

olaj, farost | 30,5 x 41 cm | 1983

 

 

 

 

 

Napraforgók

olaj, karton | 70 x 50 cm | 1998

 

 

 

 

 

Parasztház télen

olaj, karton | 50 x 70 cm | 2009

 

 

 

forrás: személyes közlés | a Horváth Endre-díj laudációja

 

 

Nagy Angela 2020