TISZTELET A MESTERNEK

Száz éve született Farkas András rajztanár, festőművész

 

 

 

LENGYEL PÉTER

 

 

Lengyel Péter 1950. május 11-én született Balassagyarmaton. Már az általános iskolás években felfigyeltek szülei és tanárai kivételes kézügyességére, jó térlátására, kifejező ábrázolásmódjára. A tehetséges diák rajztudását Farkas András festőművész, a Szántó Kovács János Gimnázium rajztanára pallérozta. Gyakran járták együtt a Palócföld erdőit, mezőit, a falvakat, fáradhatatlanul rajzoltak, festettek. A tanítványok csapatából szorgalmával Lengyel Péter kiemelkedett.

 

Alig múlt el tizenhét éves, amikor a megyei tavaszi tárlaton kiállított képei sikert arattak. Kedvenc tantárgya volt a földrajz, 1972-ben az egri Tanárképző Főiskola rajz-földrajz szakán szerzett tanári képesítést. Tanulmányai közben, 1970-ben a Károlyi Mihály Alapítvány támogatásával hat alkotása szerepelt egy dél-franciaországi tárlaton. A kiállításra ajánlott képek kiválasztásában a kuratórium olyan neves egyéniségei vettek részt, mint Kondor Béla, Gross Arnold és Barcsay Jenő.

 

Szülővárosába visszatérve pedagógiai munkáját az Ifjúság úti Általános Iskolában kezdte meg, előtte két évig Zánkán, az Úttörővárosban dolgozott grafikusként. 1992 óta a Dózsa György Általános Iskolában, a Szondi György Szakközépiskola és Szakiskolában és az Őrhalmi Általános Iskolában tanított. Pedagógiai munkája során gondot fordított az utódok nevelésére, a tehetséggondozásra. Ennek eredményeként tanítványai közül többeket felvettek a Képző- és Iparművészeti Gimnáziumba, majd később a művészeti főiskolákra.

 

Szakmai hitvallásában büszkén vállalja, hogy ő hagyományos festő, ami számára egyet jelent az avantgárd irányzattól való tartózkodással. Őt sokkal inkább megfogja a valóság, a természetes szépség, ami az emberi arcok sokféleségében, a tájak teremtett változatos formáiban, a pipacsos mezőkben, az Ipoly-parti csendben és a Palócföld omladozó házaiban, életben tartott parasztportáiban rejtőzik.

 

Számos kiállításon mutatta be alkotásait, amelyek között diópác, tusrajz, tollrajz, akvarell és olajfestmény is található. A megyei pedagógus kiállításokon szinte minden alkalommal díjjal jutalmazták. Legutóbbi, Lengyel 70 c. kiállítása 2020. szeptemberében nyílt a budapesti Országos Evangélikus Múzeumban.

 

1995-ben átvehette Balassagyarmat város művészeti díját, a Horváth Endre-díjat, 2004-ben a Balassagyarmatért Emlékérem kitüntetésben részesült.

 

 

 

 

 

Erdő

olaj | 50 x 70 cm | 2012

 

 

 

 

 

Tisztelet a reneszánsz művészetnek

vegyes technika | 50 x 70 cm | 2010

 

 

 

 

 

Napraforgók

olaj | 50 x 70 cm | 2018

 

 

 

forrás: Balassagyarmatért Emlékérem 2004. laudáció

 

 

Nagy Angela 2020