TISZTELET A MESTERNEK

Száz éve született Farkas András rajztanár, festőművész

 

 

 

DR. MÁRTON BÁLINT

(1934-2014)

 

A gyógyszerész hivatás felelősségteljes, emberismeretet, megújuló szakmai tudást igénylő tevékenysége mellett már fiatal korában megérintette a képzőművészet iránti vágy, nemcsak mint műélvezőt, vagy kritikai szemmel műelemző magánembert, hanem az alkotás örömét is kereső egyéniséget. Sok-sok közös vonást talált a gyógyszerészeti alkotómunka és a képzőművészeti irányultság között. 1961-ben beiratkozott a Farkas András tanár úr által vezetett városi képzőművészeti szakkörbe, ahová azután évek hosszú során át szorgalmasan járt. Ezek az évek meghatározóak voltak Márton Bálint számára, itt sajátította el művészetének alapjait. Később látogatta Csemniczky Zoltán, Iványi Ödön és Bacsúr Sándor szabadiskoláját is. A Nógrád Megyei Képzőművészeti Egyesületnek Márton Bálint egyik alapító tagja volt. Akvarelljeinek témái a portrék, csendéletek, az Ipoly és a Cserhát vidéke.

 

Számtalan kiállításon volt alkalma bemutatni művészetét. Balassagyarmaton a Nyári Tárlatok, az iskolai galériák, a Kórházgaléria állandó vendége volt. Láthatták alkotásait Baja, Cegléd, Budapest, Kecskemét, Diósjenő, Hollókő, Nógrádgárdony, Salgótarján, Siófok, Szécsény, Romhány és Eger galériáiban is. Művei eljutottak számos országba: Hollandiába, Olaszországba, Franciaországba, Németországba, Japánba, Kanadába és az Egyesült Államokba. Képeit több gyógyszerészeti szakmai folyóirat is közölte.

 

2012-ben megkapta Horváth Endre-díjat, Balassagyarmat város művészeti díját.

 

*

 

 

Márton Bálint 1934-ben született Gyomán. A középiskolát Hódmezővásárhelyen végezte. A szegedi orvostudományi egyetemen szerzett gyógyszerész diplomát. Az első és egyben utolsó munkahelye a balassagyarmati kórházban volt, ahol 1962-2000 között intézeti főgyógyszerészként dolgozott. Részt vállalt az intézet tudományos, társadalmi és oktatási munkájában. Évtizedeken keresztül működtette a toxikológiai szolgálatot. A kórház Tudományos Bizottságának alapító tagja és elnöke volt.

 

Szakmai elismerései: Kiváló Gyógyszerész, miniszteri kitüntetés (1975), Kiváló Egészségnevelő elismerés (1983, 1984), Szakszervezeti munkáért arany fokozat, Pro Sanitate kitüntetés, Dr. Bartha Elemér díj, majd több alkalommal Nógrád Megyei Közgyűlés szakmai díját is megkapta. Nyugállományba vonulása után is tovább dolgozott a Dr. Kenessey Albert Kórház-Rendelőintézet gyógyszertárában.

 

 

 

 

marton_07-Portré

 

 

Portré

akvarell | 40x30 cm | 2012

 

 

 

marton_05-Téli Ipoly

 

 

Téli Ipoly

akvarell | 40x30 cm | 2012

 

 

 

marton_06-Őszi levelek

 

 

Őszi levelek

akvarell | 40x30 cm | 2012

 

 

 

forrás: a Horváth Endre-díj laudációja

 

 

Nagy Angela 2020