TISZTELET A MESTERNEK

Száz éve született Farkas András rajztanár, festőművész

 

 

 

MERCZEL PÉTER

 

 

Emlékeim Bandi bácsiról

 

Bandi bácsiról egész kisgyerekkorom óta tudtam, hogy szépen rajzol és ráadásul festőművész. Két kiállítására is elvittek szüleim. Amikor kiderült, hogy elengednek Budapestre felvételizni a „Kis Képzőbe”, minden lehetőséget megragadtam, hogy közel kerülhessek olyanokhoz, akik a felkészülésben segíthettek. Rajztanárom akkor a Petőfiben Csikász István volt, de neki nem volt rajzszakköre. Rajta kívül akkor még két ember tanított rajzot a környéken, Farkas András és Orosz István. Bandi bácsihoz jártam az Óváros térre. Mikor már több alkalommal voltam nála rajzolni, személyisége annyira megfogott, hogy nem volt kérdés, nála maradok. Szorgalmasan jártam hozzá, mindig kaptunk tőle olyasmit, amire máig emlékszem, és nem csak rajzzal kapcsolatban.

 

Most 50 éve, az 50. születésnapja körüli szakköri napon a felnőttekkel koccintott és utána, megcsinálta azt, amit én soha nem tudtam. Fogott egy 30 cm-es vonalzót és átugrotta úgy, hogy mindkét végét fogta, nem engedte el.

 

Mondásait, még idézni is szoktam tanítványaimnak. Az egyik, mikor csendéletet rajzoltunk, és több krumpli volt a tálon, de nekem csak kis gombolyagokká sikerültek, Bandi bácsi vett rá, hogy először alaposan figyeljem meg, és csak akkor rajzoljam le, amikor már látom, mitől krumpli a krumpli. A másik, mikor modellt rajzoltunk. Látta a kamaszos zavaromat, hogy egy fiatal lányt kell rajzolni, mondta, hogy csak a formákra koncentrálj, mert, ha nem tudsz elvonatkoztatni, nem lesz jó, amit csinálsz (és itt megint előjött a krumpli). Fogd fel úgy, mintha krumplit rajzolnál…

 

Rajzoltunk karikatúrát is egymásról a szakkörön. Megmutatta, hogy is lehet ezt jól művelni. Ez az 1. melléklet.

 

 

1. melléklet

 

2. melléklet

 

A 2. mellékelt képpel szemléltette, hogy milyen egyszerű az akvarell technika. Neki az volt. A mai napig csodálom azt a könnyedséget, ahogy a vízfestékkel varázsolni tudott. Végül is én alapvetően grafikus vagyok, aki, ha néha festéket használ is, grafikát hoz létre. Az ő ebbéli tudása számomra etalon. Egyértelműen az ő felkészítésének köszönhetően 1971. március 1-én sikeres felvételi vizsgát tettem a Török Pál utcában. Az én utam ekkor eldőlt. Ez után már csak nagyon ritkán találkoztunk.

 

Merczel Péter

Horváth Endre-díjas grafikusművész

 

Budapest, 2020. május 10.

 

 

2015-ben Budapesten, az Abigail Galéria és Aukciós Háznál életmű kiállításon mutatta be alkotásait Merczel Péter grafikusművész.

A megnyitón dicsérő szavakat is kapott Sárközy Pál festőművésztől, a korábbi francia államfő édesapjától. Ez az elismerés sokatmondó, de Péter képzőművészi képességeit kiállított alkotásai, és eddigi életműve igazolják a legméltóbban.

Honlapunk forgó logója Merczel Péternek köszönhető.

 

 

 

 

Barátok

Szénrajz | 60 x 84 cm | 1994

 

 

 

 

 

Moziplakát

Szerelmi lázálom | Ifjú Sherlock Holmes és a félelem piramisa | Szárnyas fejvadász

 1986 | 1989 | 1988

Tempera, airbrush | A/4

 

 

 

 

 

 

Nagy Angela 2020