TISZTELET A MESTERNEK

Száz éve született Farkas András rajztanár, festőművész

 

 

 

NÉMETH ÁRPÁD

 

 

Kapuvárott született 1941-ben, Diósjenőn nevelkedett, 1959-ben a balassagyarmati Tanítóképzőben érettségizett, ahol Farkas András volt a rajztanára. Az egri Tanárképző Főiskola földrajz ‒ rajz szakán szerzett diplomát, ott id. Blaskó János volt a mestere. Nógrád és Pest megyében dolgozott, most Vácon él és alkot. Balassagyarmathoz kötődik, hiszen ifjú éveit a városban töltötte.

Több csoportos és egyéni kiállítása volt városunkban is. A Tanítóképző jogutód intézményében, a Szent-Györgyi Albert Gimnáziumban 2012-ben mutatta be alkotásait. A Horváth Endre Galériában 2015-ben volt kiállítása.

 

Németh Árpád Balassagyarmat Város Önkormányzatának művészeti díját, a Horváth Endre-díjat 2018 januárjában vehette át.

 

Németh Árpád így fogalmazta meg ars poeticáját: „Mint minden ember, én is igyekszem a környező világot lehetőség szerint megismerni, megérteni, vagy ha megérteni nem is sikerül, de legalább néhány lényeges dolgát szeretném megsejteni. A rajzok és festmények is ennek a törekvésnek a tanúi. Bármi legyen is a tárgya egy-egy képnek, valójában mindig az ember érdekel, az emberi dolgok. Ezek az alapok. A forma, a tükrözés, a festmény lehetőségei azonban korlátlanok.”

Művei a figuralitás és a nonfiguráció, a tudatos építkezés és az esetlegesség határmezsgyéjén mozognak. Fontos szerepet szán a felületnek, a változatos eszközökkel megmunkált faktúrának, miközben rejtett tudattartalmak, szabad asszociációk jeleit helyezi el képein.

Tagja a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének, a Magyar Képző- és Iparművészek Szövetségének, a Magyar Festők Társaságának és az Új Szalon Váci Alkotóművészek Egyesületének.

 

 

 

 

 

Metamorfózis

 olaj-farost | 85 x 95 cm | 1990

 

 

 

 

 

Álarcosok

olaj-farost | 80 x 80 cm | 1993

 

 

 

 

 

Irtás III.

olaj, vászon | 75 x 80 cm | 2020

 

 

 

forrás: artezi.hu

 

 

Nagy Angela 2020