TISZTELET A MESTERNEK

Száz éve született Farkas András rajztanár, festőművész

 

 

 

PÁRKÁNYI RAAB PÉTER

 

 

Farkas András neve összeforrt Balassagyarmattal, festészete a nógrádi tájakkal és emberekkel.

 

Műveit szeretettel fogadta és fogadja az őt megihlető környezete. Ám művészete nem maradt lokális. Egyetemessé vált Madách Imre Az ember tragédiájának illusztrációival.

 

Sosem értettem, hogy Madách hogyan volt képes a jövőbe látni és létrehozni ezt a remekművet. Vannak dolgok, melyek megmagyarázhatatlanok vagy éppen ellenkezőleg, rendkívül egyszerűen megfejthetőek: Isteni eredetűek. Ezt a jelenlétet érzem Farkas András rajzait nézve, és gondolok alkotójára, ahogyan a nép egyszerűen fogalmazza meg: az Isten adta tehetségre.

 

Művei és emléke örökké köztünk él!

 

 

Párkányi Raab Péter

szobrászművész

 

Budapest, 2020. október 1.

 

*

 

Párkányi Raab Péter 1967-ben Balassagyarmaton született, a Balassi Bálint Gimnáziumban érettségizett, ahol Farkas András volt a rajztanára. 1995-ben végzett a Magyar Képzőművészeti Főiskola szobrász szakán. Jellemzően tradicionális kisplasztikákat, kiállítótermi közegbe helyezett kompozíciókat és monumentális alkotásokat készít, kőből, fából, illetve bronzból. Alkotásai bravúros formakezeléssel komponáltak, a nagy technikai tudással rendelkező művész legfontosabb jellemzője a figuraközpontúság. Számos köztéri szobra áll az országban és külföldön.

Balassagyarmaton is több alkotása található, köztük a Szondi György-mellszobor (1990), a Civitas Fortissima-emlékszobor (2002), a Balassi Bálint-szobor (2004), Mindszenty József bíboros domborműves emléktáblája (2006).

Párkányi Raab Péter utóbbi években készült néhány alkotásáról honlapunkon is találhatók írások. 2013-ban a Zeneakadémia előtt állították fel a Solti György-kompozíciót. A 2014-ben emelt, a német megszállás áldozatainak emlékművéről, a 2016-ban Honthy Hannáról készített szoborról, és a Málenkij robot emlékmű 2017. évi avatásáról is írtunk. Az 1956-os forradalom és szabadságharc 62. évfordulójához kapcsolódóan 2018-ban emlékművét avatták fel a Genf melletti Grand-Saconnex kastélyparkjában, a Semmelweis-emlékmű pedig Bécsben került felállításra 2019-ben. A Corpus-t és a Márton Áron-emlékművet 2020-ban avatták fel.

 

Munkásságát itthon és külföldön is díjakkal jutalmazták. A szűkebb pátria is kifejezte elismerését a sikeres művésznek Balassagyarmat Város Horváth Endre-díja (1997), Balassagyarmat Város Díszpolgára díj (2002), Nógrád Megye Madách-díja (2014), Nógrád Megye Díszpolgára díj (2018) adományozásával.

A Magyar Érdemrend tisztikeresztje polgári tagozat kitüntetést 2018-ban, a Munkácsy-díjat 2019-ben vette át a művész.

 

 

 

 

Civitas Fortissima

bronz, kő | 2002

Balassagyarmat, Civitas Fortissima tér

 

 

 

 

 

Balassi Bálint

bronz, kő | 2004

Balassagyarmat, Balassi Bálint Gimnázium

 

 

 

 

 

Mindszenty József bíboros

bronz | 2006

Balassagyarmat, Szentháromság főplébánia templom

 

 

 

 

 

 

Nagy Angela 2020