TISZTELET A MESTERNEK

Száz éve született Farkas András rajztanár, festőművész

 

 

 

PÉNZES GÉZA

 

 

1949-ben születtem Hugyag községben. Itt végeztem el az általános iskolát. Kicsi gyermekkorom óta mindig is nagy kedvvel rajzoltam.

 

1963-ban a balassagyarmati Balassi Bálint Gimnázium diákjaként találkoztam először egy igazán hozzáértő, képzett, szakos rajztanárral. Ő volt Farkas András, aki később az első mesterem lett. Elsős gimnazista korom elején javasolta, hogy járhatnék hozzá tanulni. Mivel nagyobbik fia, Farkas Dani osztálytársam és barátom lett, így édesapjával is nagyon jól kijöttünk egymással. Minden szerdán és szombaton náluk töltöttem a délutáni időmet.

 

Középiskola után Szegeden jártam tanárképző főiskolára (földrajz-rajz szak). Itt szereztem első diplomámat. Néhány év múlva felvételiztem a Képzőművészeti Főiskolára is. Itt festészet-grafika- ábrázoló geometria-művészettörténet szakosként végeztem 1982-ben. Mindkét főiskolán kiváló mestereim voltak. Szegeden Fischer Ernő, Budapesten pedig Bráda Tibor.

 

Tanárként ezek után többféle iskolában tanítottam (általános iskolák és egy gimnázium). 1980-ban kaptam megbízatást Nógrád megye rajz-művészettörténet szakfelügyelői munkájára. 74 általános iskola és 6 gimnázium tartozott a látogatási és tanácsadási körömbe. 1990-ben ez a szisztéma megszűnt.

 

Farkas tanár úrral a kapcsolatom nem szakadt meg. 1990-ben, költözködésünk nyomán szomszédok is lettünk és igen sokat beszélgettünk. Természetesen elsősorban a képzőművészetről, az alkotó munkáról, kiállításainkról, terveinkről.

 

1993-ban hívtak meg a Rózsavölgyi Márk Művészeti Iskolába. Itt alakítottuk meg a Képzőművészeti Tanszakot, melynek vezetőjeként dolgoztam 20 éven át, egészen a nyugdíjazásomig.

 

A képzőművészeti alkotási lehetőségekből leginkább a grafikus technikák ragadtak meg, de a festészet és a fotográfia sem áll távol tőlem. Számomra a legérdekesebb téma az EMBER. Életem során nagyon sok kiállításom volt Magyarországon és néhány külföldön is (Szlovákia, Lengyelország, Németország, Olaszország).

 

Képzőművészeti tevékenységem mellett tanári hivatásomat legalább ugyanolyan fontosnak tartottam. Igen sok tanítványomból lett hivatásos képzőművész és művészeti pedagógusok is akadnak közöttük.

 

Pénzes Géza

rajztanár, grafikusművész

 

Nagymaros, 2020. április 17.

 

 

Honlapunk Pénzes Géza több felvételét tehette már közzé, pl. Presser Gábor 2008. évi balassagyarmati fellépésekor készítetteket és a Palóc Toscana c. fotósorozatát, mely itt tekinthető meg. Búcsú az iskolától - beszámoló Pénzes Géza rendhagyó kiállításáról c. összeállításunkkal búcsúztunk a művésztanártól, aki fiatalok nemzedékeit vezette be a képzőművészet rejtelmeibe. Beszámoltunk a Horváth Endre Galériában 2019-ben megrendezett Pénzes 70 - Pénzes Géza fotókiállításáról. Pénzes Géza eddig még soha nem közölt grafikáival tiszteleg Farkas András tanár úr emléke előtt.

 

 

11

 

 

Csíksomlyó

rézkarc | 20 x 26 cm | 1989

 

 

 

12

 

 

Csontváry Libanonban

rézkarc | 16 x 20 cm | 1988

 

 

 

13

 

 

Kondor B. emlékére

rézkarc | 24 x 30 cm | 1987

 

 

 

19

 

 

Éden

rézkarc | 30 x 40 cm | 1987

 

 

 

20

 

 

Találkozás

rézkarc | 12 x 14 cm | 1990

 

 

 

Szerkesztett önéletrajz

 

 

Nagy Angela 2020