TISZTELET A MESTERNEK

Száz éve született Farkas András rajztanár, festőművész

 

 

 

POZSONYINÉ STIFFL ÁGNES

 

 

Jó ötlet, szép gondolat megemlékezni a Tanár úrról, így írom nagybetűvel, hogy tükrözze, előttünk mekkora tekintélye volt Farkas Tanár úrnak ‒ pedig „csak” rajzot tanított. Nekem a hetvenes évek elején a Balassi Bálint Gimnáziumban.

 

Élmény volt minden órája. Személye az igazi művész egyéniségének klasszikus példája volt a szememben. Beszéde, mozgása, gesztusai, megjelenése, munkái, írása-vonásai, a használt technikái számomra a művészi szabadság és az alkotói alázat élethű megjelenítése volt.

Jó szívvel emlékezem rá!

 

Pozsonyiné Stiffl Ágnes

festőművész

 

Balassagyarmat, 2020. április 15.

 

 

*

 

Stiffl Ágnes Dejtáron már általános iskolásként a falu „dekoratőre” és a Balassi Bálint Gimnáziumban Farkas András tanár úr egyik legígéretesebb tanítványa volt, ám mindez abbamaradt egy időre. A gimnázium befejezésekor elhagyta születésekor kapott vizuális talentumát, alkotó kreativitását.

Hosszú évtizedeken keresztül élt e bezárt, megfojtott ajándékkal. Joggal meggyőződése: ez az elfojtás vezetett oda, hogy egy még ma sem tisztázott, súlyos betegség kerítette hatalmába. A betegség a legjobb, ami történhet az emberrel, mert a betegség időben jelez, valami nincs rendben az életünkkel.

Ágnes időben ébredt, ecsetet vett a kezébe, kiszabadította alkotó kreativitását, s a helyére csukta rejtélyes betegségét.

 

 

 

 

Balassagyarmat

vegyes technika | 70 x 50 cm | 2015

 

 

 

 

 

Régi Ipoly-híd Gyarmaton

diópác | 50 x 70 cm | 2015

 

 

 

 

 

Kompozíció

olaj | 70 x 50 cm | 2003

 

 

 

forrás: Balassagyarmati Honismereti Híradó, 2004. p. 208-209.

 

 

Nagy Angela 2020