TISZTELET A MESTERNEK

Száz éve született Farkas András rajztanár, festőművész

 

 

 

SAGYIBÓNÉ SÁRA ANNA

 

 

Rajzos élettörténet

 

Egy nógrádi kis faluban értek az első benyomások a szép, a művészi iránt. A család inspiráló hatása hamarosan a kreativitás felé vezetett.

Felső tagozatos koromban, Magyarnándorban Mózer György volt a rajztanárom, aki pedagógusként, mint példakép meghatározta életem további alakulását. Földrajz – rajz szakos tanár lettem én is.

A gimnáziumi években (Balassagyarmati Balassi Bálint Gimnázium) már tudatosan készültem a rajz szakra. Farkas András tanár úr kiemeltem foglalkozott velem és egy másik osztálytársammal, ugyanis hamar kiderült, hogy rajzos pályát szeretnénk választani. Bandi bácsit nagy tisztelet övezte mindenki előtt, nekem is ő volt a Mester, a Művész és az Ember! Sokszor meghívott a műtermébe minket és próbálta átadni ismereteit, hol a munkáiban, hol művészeti albumokból, hol beszélgetéseink során. Kedves emlékként él még ma is bennem, amikor kijött a falumba (Szentére) kis robogóján és együtt rajzoltam vele.

Az egri tanárképző főiskolára jelentkeztem rajz szakra, ahol Blaskó János művész úr volt a tanárom. Itt szerettem meg a szabadban való rajzolást, festést, amit később gyakran alkalmaztam a tanítás során. Ezek voltak a legjobb órák – fogalmazták meg a gyerekek. Remélem, hogy hatásomra is, sok tanítványból lett művészetet művelő kiváló szakember. Pedagógusként Romhányban dolgoztam, ez idő alatt sokszor vettem részt a különböző művészeti képzéseken. Pécs és Budapest iskolái hatottak legjobban rám a hosszú évtizedek alatt.

Miután befejeztem a tanítást, új lendületet vett a festészetem. Festészeti kurzusok által szívesen próbálom ki a modern festészet anyagait, kompozícióit. Minden műfaj és anyag érdekel. Kiállításokon szívesen veszek részt, önállón és csoportoson egyaránt. Budapesten, a megye iskoláiban, művelődési házakban többször állítottam ki az elmúlt évek során.

 

Sagyibóné Sára Anna

földrajz – rajz szakos tanár

 

Romhány, 2020. május 8.

 

 

 

 

 

Mákgubók

olaj, farost | 40 x 30 cm | 2017

 

 

 

 

 

Nyár van

vegyes technika, farost | 40 x 30 cm | 2018

 

 

 

Abádszalók

 

 

Abádszalók

akvarell, papír | 30 x 20 cm | 2003

 

 

 

 

 

Nagy Angela 2020