TISZTELET A MESTERNEK

Száz éve született Farkas András rajztanár, festőművész

 

 

 

DR. SZABÓ PÉTER

(1957–2013)

 

Farkas András tanár úr egyik legszorgalmasabb, legtehetségesebb szakkörös tanítványa volt Szabó Péter, aki nagy lelkesedéssel vett részt a rajzi-festészeti túrákon, levelezett vele, vissza-visszatért hozzá atyai jó tanácsokért.

Művészettörténészként Szabó Péter többször nyitott meg Farkas-kiállítást. A dömösi kiállítás megnyitója már nekrológként hangzott el. Farkas András rajzai ‒ Madách Imre Az ember tragédiája című művéhez c. reprezentatív album jelent meg 1991 májusában. Dr. Szabó Péter „A tanítvány vallomása” című bevezető írásában nemcsak a művész, illetve az életmű iránt érzett mély rokonszenvét fogalmazta meg, hanem mintegy összefoglalását adta Farkas András munkássága lényegének, s alapvető megállapításokat tett a Tragédia-illusztrációkkal kapcsolatban. Az 1992. évi Nógrád megyei Madách-ünnepségen „Farkas András törvénye” címmel tartott nagy ívű előadást. A dabasi Kossuth Művelődési Központban (1995) és a százhalombattai Barátság Művelődési Központban (1997) nyitotta meg a Farkas-emlékkiállítást.

 

*

 

 

Szabó Péter kiváló előadó, nagyszerűen író történész, művészettörténész volt, aki hallgatóságát és olvasóközönségét egyaránt képes volt magával ragadni. Minden műfajban nagyszerűt alkotott. Szakcikkei és szakkönyvei mellett mestere volt az ismeretterjesztésnek, a szakmai konferenciák megmérettetései mellett a népszerű tudományos előadásoknak is. Tankönyvírásban is eredménnyel próbálta ki magát. Azon kevesek közé tartozott, aki általános és középiskolásoknak egyaránt sikeres, értékálló történelemtankönyveket tudott írni a rendszerváltozást követően. Szívesen nyitott meg tárlatokat, kiállításokat, melyeken nagyszerűen tudta érvényesíteni történészi kvalitásai mellett magas szintű művészettörténészi képzettségét és szuggesztív egyéniségét is…

Szabó Péter élete azonban elsősorban a tanítás volt. Őt nemcsak a leadandó anyag, hanem a befogadók személyisége is érdekelte. Ezt főiskolai és egyetemi hallgatók több generációja tudja igazolni, akikkel szoros szakmai, sőt többször baráti kapcsolatot tudott teremteni. Sok ilyen tudós-pedagógus személyiségre lenne szüksége felsőoktatásunknak… Művelődéstörténeti munkái még hosszú ideig alapművei lesznek a kora újkori magyar történelem kutatói, ismeretterjesztő munkái pedig a történelem iránt érdeklődők számára. Tanári személyisége pedig hajdani tanítványaiban él tovább.

 

 

 

 

 

Ipoly part

tempera | 29 x 42 cm | 1984

 

 

 

 

 

Fűz

akvarell | 29 x 42 cm | 1984

 

 

 

 

 

Lovacska

akvarell | 29 x 42 cm | 1984

 

 

 

forrás: https://www.btk.elte.hu/content/elhunyt-szabo-peter-egyetemi-docens.t.1227

 

 

Nagy Angela 2020