TISZTELET A MESTERNEK

Száz éve született Farkas András rajztanár, festőművész

 

 

 

SZENOGRÁDINÉ VÉGH ERZSÉBET

 

 

Emlékeim Farkas Andrásról ...

 

Nincs olyan nap, hogy ne jutna eszembe. Már csak azért is, mert naponta elmegyek a tőle kapott linómetszet, albumok és a rólam készült rajza mellett.

A lakásom tele van képekkel, könyvekkel, a kiállítások száma, ahol részt vettem, száznál is több. Kiállításokat szerveztem és nyitottam meg másoknak.

 

Diákjaimat kiállításokra vittem.

Miért?

Mert csak nekik tudtam átadni, amit Farkas Andrástól kaptam középiskolás diákként.

 

Sokat köszönhetek Bandi bácsinak. Évekig a lakására jártam rajzolni. Ő és a felesége mindig nagy szeretettel fogadtak. Itt láttam először házi könyvtárat, képzőművészeti albumokat, igazi polgári lakást, életmódot. A tanulás mellett mindig kaptam valami édességet, gyümölcsöt a feleségétől.

Magával vitt az Ipoly partjára festeni, együtt mentünk Réti Zoltán zenetanár, festőművésszel festeni. A lóci tetőn bokáig süllyedtünk a sárba, a legszebb látványt keresve. Sokáig takarítottuk utána magunkat és a kocsit szüleim lakásán.

 

Miért nem a tanulásról írok?

Mert azóta is vallom, ha egy tanulót megnyerek magamnak, ha megszerettetem vele a tantárgyat, már akkor is tanulja, ha senki nem kéri tőle. Annak a tetteiben, munkájában mindig ott lesz a művészet szeretete, ahogy az Farkas András szép számú tanítványánál is látható.

 

Eddig csak dicsértem. Volt olyan is, amikor megbántott. Amikor közöltem vele, hogy férjhez megyek, legyintett – „Na, magára is keresztet lehet vetni!" – és ott hagyott.

Csalódott volt, hogy nem fogok többet festeni?

Én is csalódott voltam. Ennyire nem bízik bennem?

Ezért örültem annyira, hogy felesége és fiai oly sok kiállításomon megjelentek, halála után is.

Hogy mi volt az ok, ami miatt így alakult a kapcsolatunk? Ma már úgy gondolom, a környezet, ahonnan jött és ezt megismételni látta az enyémben. Ezért segített olyan szeretettel, amilyen szeretettel én gondolok Rá a mai napig.

 

Szenográdiné Végh Erzsébet

rajztanár, festőművész

 

Szécsény, 2020. október. 7.

 

 

Farkas András:

Végh Erzsi fest

1964.9.12.

 

 

 

 

 

 

Júdáspénz

vas, zománc | 56 x 40 cm | 2010

 

 

 

 

 

Naplemente

vászon, akril | 55 x 55 cm | 2018

 

 

 

 

 

Tükröződés

vas, zománc | 50 x 70 cm | 2016

 

 

 

 

 

 

Nagy Angela 2020