TISZTELET A MESTERNEK

Száz éve született Farkas András rajztanár, festőművész

 

 

 

TIBAY ANDRÁS

 

 

Édesapám Kassa környékéről származott, egy Jánok nevű kisközségben született. Közel Abaújszinához, Farkas Bandi bácsi, kedves rajztanárom szülőhelyéhez.

Édesapám katonatiszt volt, Pécsre helyezték, ahol én 1951-ben megszülettem. Majd Budapestre vezényelték, ahol 1952-ben B-listázták, s egy olyan papírt kapott, hogy csak fizikai munkára alkalmazható. Így költöztünk Balassagyarmatra anyai nagyszüleim házába. Édesapám a szobafestő-mázoló szakmát választotta. A színeket kedvelte, szeretett festeni. Valahol édesapámtól örököltem azt a fajta tehetséget, ami képzőművészethez szükségeltetik.

 

Iskolás éveimet a Bajcsy iskolában kezdtem. Számomra fontos volt a pedagógus személye. Pedagógusaim közül Bacsúr Sándort emelném ki, akihez rajzszakkörbe jártam.

Gimnazistaként tovább rajzoltam. Farkas András a Szántó Kovács János Gimnáziumban vezetett egy szakkört. Jártak oda diákok, katonák, felnőttek, mindenféle korosztály. Bandi bácsi úgy adta meg a hangulatot, hogy nagyon szeretett tréfálkozni, óriási volt a mesterségbeli tudása, s ösztönzött bennünket. Mindenkivel megtalálta a megfelelő hangot. Volt, akit szavakkal instruált, de előfordult az is, hogy egy festékpöttyel valódi műalkotássá tudott varázsolni egy félig „bedöglött” rajzot.

Bandi bácsi a Balassi Bálint Gimnáziumban tanárom volt. Tehetsége, rendkívüli egyénisége, bíztatása is hozzájárult, hogy érettségi után a képzőművészeti egyetemre jelentkeztem. Nem vettek fel. Az egri tanárképzőben végeztem földrajz-rajz szakon. A tanítás mellett is mindig rajzoltam, festettem. Abban reménykedtem, hogy nyugdíjas éveimben tudom azt csinálni, amit szeretek: rajzolni és festeni. Sajnos betegségem, melynek következtében látásom rohamosan romlott, ezt lehetetlenné tette.

 

Tibay András

földrajz-rajz szakos tanár, nyugalmazott iskolaigazgató, előadóművész

 

Balassagyarmat, 2020. szeptember 20.

 

 

Tibay András kiemelkedő pedagógusi és művészeti munkájáért az alábbi kitüntetésekben részesült: Balassagyarmat Város Önkormányzata: Év Pedagógusa-díj (2002); Nógrád Megye Madách Imre Díja (2004); Balassagyarmatért Emlékérem (2008); Apáczai Csere János-díj (2009).

 

 

 

 

Édesanyám

ceruza | 42 x 29 cm | 1990

 

Krisztus

pasztell | 42 x 29 cm | 1976

 

 

 

 

 

Csendélet

tempera | 42 x 29 cm | 1989

 

 

 

 

 

Városrészlet templommal

tempera | 29 x 42 cm | 1990

 

 

 

 

 

Nagy Angela 2020