TISZTELET A MESTERNEK

Száz éve született Farkas András rajztanár, festőművész

 

 

 

VÁRSZEGI ISTVÁN LÁSZLÓ

 

 

Várszegi István László vagyok, rajz-földrajz szakos tanár. 1942-ben születtem Endrefalván. Szülőfalumban nevelkedtem és az általános iskolai tanulmányaimat is itt végeztem.

 

Az 1956-os tanévben a balassagyarmati Állami Tanítóképző Intézetben folytattam középiskolai tanulmányaimat. Az itt elvégzett három tanulóévem után, mivel a középfokú tanítóképzést megszüntette az oktatási minisztérium, a jászberényi Zirzen Janka Tanítóképzőben érettségiztem és szereztem tanítói képesítést.

 

A rajzoláshoz, majd a festéshez – főleg a középiskolában – egyre közelebb kerültem. Ebben végig meghatározó szerepet töltött be Farkas András tanár úr, aki a rajz tantárgyat tanította. Maga köré gyűjtötte a tehetséges tanulókat, az általa vezetett szakkörnek én is lelkes tagja voltam, mai napig őt tartom első mesteremnek. Neki köszönhetem, hogy a pedagógiai munka végzése mellett a főiskolai képzőművészeti alkotótáborokban állandóan fejlesztettem elméleti és gyakorlati tudásomat.

 

Sok kiállításon – helyi, megyei, országos – vettem részt, később pedig mindenhol, ahová az élet szólított, fontos volt számomra az alkotó tevékenység.

Több szakkört vezettem általános és középiskolás tanítványoknak, szívügyem volt a vizuális kultúra terjesztése. Általános iskolai igazgatóként iskolámban képzőművészeti galériát alakítottam ki, hogy minél többen megismerhessék a legjelentősebb műalkotásokat. Évtizedeken keresztül kitartóan műveltem a fotóművészetet is, főleg életképek készítése terén, illetve az épített művészettörténeti értékű nemzeti örökség körében: épületek, szobrok, népművészet fényképezésével.

 

Várszegi István László

rajz-földrajz szakos tanár

 

Rétság, 2020. május 20.

 

 

 

 

 

 

Tettyei utca

vegyes technika | 30 x 30 cm | 1979

 

 

 

 

 

Csónakkikötő

vegyes technika | 30 x 40 cm | 1979

 

 

 

 

 

Sétány

vegyes technika | 30 x 40 cm | 1975

 

 

Várszegi István László további képei a Képtárban láthatók.

 

 

 

 

 

 

Nagy Angela 2020