TISZTELET A MESTERNEK

Száz éve született Farkas András rajztanár, festőművész

 

 

 

VASSNÉ NAGY MÁRTA

 

 

Nem Balassagyarmaton jártam iskolába. Farkas András nevét hallomásból azonban ismertem. Személyes találkozásra 1969 nyarán éppen Farkaséknál került sor, ahol kisebb társaság gyűlt össze – tanítványok, családtagok is – rajzolni, gyakorolni, nem szórakozni, beszélgetni vagy csevegni. Engem Pénzes Géza rajzolt le. Farkas András tanár úr azután elment otthonról, hogy mindenki békességgel rajzolhasson, dolgozhasson.

 

Pesten érettségiztem a Török Pál utcában, a Kisképzőben, majd elvégeztem az egri főiskolát és Győrben kezdtem tanítani. Győrből visszakerülhettem Nógrád megyébe és kis idő elteltével a balassagyarmati Geisler Eta Leánykollégiumban dolgoztam. Itt kerültem kapcsolatba Farkas Andrással, én engedélyeztem, hogy a kollégista lányok modelljei lehessenek.

 

Farkas tanár úr, ha nem is sűrűn, de betegeskedni kezdett a II. világháborúban szerzett sebesülése és a felette múló idő miatt is. Egyre fáradtabb és ingerültebb lett, mert az akkor nem régen beindult Honvéd Kollégium egyik (csupa fiú) osztálya nem fogadott szót neki úgy, ahogy azt ő megkívánta, ahogy egész tanári pályafutása alatt a tanítványai megbecsülték akár a tantárgyát, akár őt magát. A Balassi Bálint Gimnáziumban egy napon nagy lendülettel elém tette kulcsait, „ezennel letészem a lantot” – mondta, ezzel a szóhasználattal élve. Miután Versényi György igazgató úrral beszélt – kifejezetten kérve, hogy engem kíván utódjául szeretett tantárgya élén – nyugdíjba vonult.

 

Ahogy én tudom, láttam és emlékezem, mint nyugdíjas oly ritkán jött be a gimnáziumba „látogatóba”, hogy szinte soha. Nálunk, otthon a „műteremben” háromszor vagy négyszer tett látogatást, de az biztos, hogy meg volt elégedve azzal, amit látott.

 

Vassné Nagy Márta

rajztanár, festőművész

 

Balassagyarmat, 2020. május 25.

 

*

 

Nagy Márta az egri tanárképző főiskolán végezett földrajz-rajz szakon és a budapesti Képzőművészeti Főiskolán szerzett középiskolai tanári oklevelet. Mesterei: Miskolczi László, Seres János és Patay László voltak. A balassagyarmati gimnáziumokban tanított rajzot, művészettörténetet és ábrázoló geometriát.

Rendszeresen kiállító művész. Alkotásait eddig 140 kiállításon mutatta be, külföldön, szerte az országban, megyénkben és városunkban. Működését számos elismerés kísérte, 1995-ben elnyerte Balassagyarmaton a Horváth Endre-díjat.

Balassagyarmat Város Önkormányzatának Képviselő-testülete kifejezve nagyrabecsülését a hazai és nemzetközi kiállításokon való részvétele során városunk jó "hírnöke"-ként végzett tevékenységéért, számtalan művészi alkotás megvalósításáért, alkotó, nevelő munkásságáért Nagy Márta részére "BALASSAGYARMATÉRT EMLÉKÉREM" kitüntető címet adományozott 2016-ban.

 

 

 

 

Vízben álló fák

olaj, farost | 50 x 60 cm | 2013

 

 

 

 

 

Vadvirágok

akvarell | 39 x 29 cm | 2015

 

 

 

 

 

Szent Péter-hegy

olaj, vászon | 40 x 50 cm | 2018

 

 

 

 

 

 

Nagy Angela 2020