Katonák újratemetése a budaörsi központi

német katonai temetőben.

 

2022. november 10.

 

 

 

Hagyománnyá vált, hogy ősszel az ország területén az év során fellelt sírokból exhumált német katonákat a Budaörsi Katonai Temető és Emlékparkban katonai tiszteletadással újratemetik. Az eseményre 2022. november 10-én került sor.

 

Már több mint 16 000 német és mintegy 800 magyar katona nyugszik a mintegy 6 hektáros, példásan rendben tartott temetőben, amely egész évben látogatható. A fogadó épületében helyt kapott egy kis múzeum, a központi helyen lévő kereszt mellett pedig egy fémlapokból összefűzött könyvben az eddig ismert összes Magyarországon elhunyt német katona neve olvasható. A temetőt a Német Hadisírgondozó Népi Szövetség tartja fenn. Idén 68 katona újratemetése történt, akik hamvai 19 településről kerültek ide. Szép gesztus volt, hogy a sorban lerakott kis fekete koporsókra felváltva piros és sárga gerberákat helyezetek, felidézve a német nemzeti színeket.

 

A szertartáson a budapesti német nagykövetséget Uwe Zvonar alezredes, német véderőattasé képviselte. Magyar részről megjelent Dr. Lippai Péter dandártábornok, a Magyar Honvédség Szárazföldi Erők parancsnoka, és a balassagyarmati Hősök temetőjének felújítását 2018-ban koordináló Dr. Maruzs Roland alezredes. Egyházak részéről Barbara Lötzsch lelkésznő, a Budapesti Német-ajkú Evangélikus Egyházközség vezetője, és Jákob János dandártábornok, protestáns tábori püspök mondtak imát az elesettekért.

 

 

A szertartáson nagy számban jelentek meg katonai hagyományőrzők, civil szervezetek, és az önkormányzatok képviselői. Felvidékről is volt résztvevő a párkányi "Memorie Patrum" Honismereti Társulás elnökének személyében. A települési önkormányzatok közül Rigó Balázs, Tata város alpolgármestere mondott beszédet, mert az idén újratemetett katonák egy jelentős része a városából, és a járásból kerültek ide. Az ünnepségen a katonai tiszteletadást és a technikai támogatást a vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár, 32. Nemzeti Honvéd Díszegység, Honvéd Díszzászlóalj katonái adták.

 

Az ünnepség a központi keresztnél koszorúzással ért véget. Kovács Imre, a Német Hadisírgondozó Népi Szövetség magyarországi megbízottjának meghívására Balassagyarmatról Gere József vett részt az eseményen, aki egy helytörténeti kutatása alkalmával a német nagykövetség közvetítésével került kapcsolatba a hadisírgondozókkal. A kutatás a második világháború során a balassagyarmati Leiningen Károly utcában felrobbantott német Királytigris harckocsi, és az alakulatának, az 503. nehézpáncélos osztálynak Erdőkürtön települt javító bázisának nógrádi történetének megismerését célozta. A kutatás eredményét eddig három előadásban ismerhették meg az érdeklődők.

 



A budaőrsi temetőnek van balassagyarmati vonatkozása is. Eddigi ismereteink szerint 38 német katona nyugszik itt, akik letaposott, jeltelen sírját a balassagyarmati Hősök Temetőjétől északra több részletben találták meg az elmúlt két évtizedben. Harmincan a kórházban, és az ideiglenes kórházként működő gimnáziumban haltak meg, még nyolcan, 1944. december 8-án a városért vívott harcokban Nyirjes-puszta közelében hunytak el.

 

 

 

2022. november

forrás: Gyarmati Hírek nyomán