Már Balassagyarmatnak is van klímastratégiája

 

 

Keszthelyi Klímastratégia

fotó: klimastrategia.keszthely.hu

 

 

A főcím rögtön kiegészítendő, hiszen nem csak Balassagyarmat, hanem Ipolyszög és Patvarc önkormányzatai is érintettek a térségi klímastratégiában, amely a Széchenyi 2020 program keretében 10.5 M Ft vissza nem térítendő EU támogatásból valósult meg.

 

A 2020. augusztusában indult folyamat révén kidolgozták a Balassagyarmati térség klímastratégiáját, melynek legfőbb célkitűzése a klímaváltozás okozta kockázatok megelőzése, a hatások mérséklése és alkalmazkodó-képesség javítása.

 

A klímastratégia megalkotásával párhuzamosan szemléletformáló programok, akciók segítették a lakosság széles körű tájékoztatását és a témában való jártasságának elmélyítését.

 

Az elkészült klímastratégia anyagból pár érdekes adatot közzéteszünk.

 

E szerint Balassagyarmat lakónépessége 2016-os adat alapján 15280 fő. Ez 2005 januárjában még 17705 fő volt, tehát a népesség folyamatosan és egyre gyorsuló ütemben csökken, mára a 2001-es lélekszám 89 %-ára változott.

 

Ami a ÜHG kibocsátó, fő ágazatokat illeti:

 

Ágazat

Kibocsátás t/CO2

Energiafogyasztás

46 917,75

Közlekedés

6 341,89

Hulladékgazdálkodás

713,30

Mezőgazdaság

393,48

Összes kibocsátás 

 54 366,42

 

A várostérség átfogó dekarbonizációs célkitűzése, hogy a 2018-as bázis évhez képest 2030-ra 20 %-kal, 2050-re 40 %-al csökkenjen a városhoz és a falvakhoz köthető közvetlen és közvetett CO2 kibocsátása.

A 2007-2020 közötti, települési kibocsátás-csökkentési fejlesztések c. táblázatból, amely a településeken megvalósult fenntartható energiagazdálkodási és közlekedési projektek bemutatása alcímet viseli, megtudható hogy 2.2 Mrd Ft energetikai beruházás valósult meg a fenti időszakban Balassagyarmaton, amelyből mindössze 35 M Ft volt a lakóközösségi, a többi önkormányzati, állami célú, ill. céges beruházás.

A jövővel foglalkozó átfogó intézkedési terv, számos javaslatot tesz, amelynek kiemelt része a kerékpáros közlekedés szerepének erősítése, a kerékpáros infrastruktúra-hálózat fejlesztése, bővítése, a turisztikai célú és munkába járást támogató rövidebb hálózati szakaszok kiépítése, továbbá a tematikus fejlesztések részeként:

ˇ       Országos Bringapark Programban való részvétel

ˇ       Kerékpáros/gyalogos körút a településeket összekötve

ˇ       Belterületi kerékpárutak továbbfejlesztése

ˇ       Határon átnyúló kerékpárutak kialakítása, összekötése

 

fotó: bikemag.hu

 

A klímastratégia teljes anyaga innen tekinthető meg.

 

2021. december

Összeállította: Nagy László